İNGİLİZCE KONUŞULAN ÜLKELER


İngilizce konuşulan ülkeler denilince akla ilk gelenlerin : ABD, Kanada, İngiltere, Avustralya olması oldukca doğaldır. Fakat dünyada İngilizcenin çoğunluk dili olduğu 50'den fazla ülke ve bu sayıdan daha da fazla bölge ile adalar bulunmaktadır.

Biz de Web-sitemizde sizlere ingilizcenin konuşulduğu ülkelerin kısaca tanıtımını yaparak , bu ülkelerdeki dil okullarını ve international öğrencilere eğitimleri süresince verdikleri hizmetleri anlatacağız. İngilizceyi şüphesiz ki anadili ingilizce olan insanlardan öğrenmek günlük yaşamınızı o ülkede devam ettirebilmek için zorunlu olarak ingilizce konuşmaya ve yazmaya çalışmak , sizlerin dil öğreniminizi hızlandıracaktır. Bunun yanında gittiğiniz ülkedeki insanların yabancılara bakış açısı , konukseverliği , sizin kendinizi o ülkede güvende hissetmeniz de elbette ki oldukça önemlidir. Bu bağlamda ilk sırada tavsiye edeceğimiz ülke Kanada ‘dır . Hayat standartlarının çok yüksek olduğu , Amerikan ingilizcesinin konuşulduğu bu güzel ülkede çok fazla göçmen yaşamaktadır. Ve yine güzel olanı Kanada halkının göçmenlere karşı ırkçı bir tavır izlemeyip onları ülkenin bir zenginliği olarak görmesidir.

KANADA’YA GENEL BAKIŞ

Kanada’ya ilk yerleşenler, Bering Boğazını geçerek, Kuzey Amerika’ya gelen Kızılderililer (güney kesimde) ve Eskimolar (kuzey kesiminde) olarak kabul edilir. Ancak 16. yüzyılda Fransız Jacques Cartier, Kanada topraklarını ilk keşfeden kişi oldu. Bugünkü Montreal ve Québec şehirlerine kadar ilerleyip ( Kanada nın batı kesimi ) bu toprakları Fransa’ya dahil etti.Bundan dolayı Kanada nın bahsettiğimiz şehirlerinde Fransızca ingilizceden daha cok konuşulur.

Fransa ülkede yerleşmeyi desteklemek için her yıl göçmen ve paralı gönüllüler gönderdi. 18. yüzyılda İngiltere’yle yapılan bir antlaşmayla Kanada İngiltere’ye bırakıldı. İngiliz göçmenler Kanada’ya büyük hızla yerleşti. Kuzey Amerika kıtasının hemen hemen yarısını kaplayan, yüzölçümü bakımından Rusya Federasyonundan sonra dünyânın ikinci büyük ülkesidir . Doğusunda Atlas Okyanusu, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Alaska ve Kuzey Buz Denizi, güneyinde ise ABD vardır. Başkenti Ottawa’dır.

Yüzölçümü 9.976.139 km2 olmasına rağmen nüfusu yalnızca 30 milyon civarındadır . Resmi dili İngilizce ve Fransızca’ dır. Eğer dil kursu için Quebec Eyaletini seçerseniz Fransızca da öğrenme şansınız bulunmaktadır. Para birimi Kanada Doları’ dır. Amerikan Doları ile aynı pariteye sahiptir.

Eğer 3 aylık veya 6 aylık bir dil kursu almayı düşünüyorsanız kesinlikle kış mevsimini seçmeyin. Nedenine gelince, Bölgeler arasında iklim bakımından çok büyük farklılıklar görülür. iklimi etkileyen en önemli faktörler denize ve Kuzey Kutbu’na olan uzaklık ile yakınlık derecesidir. Amerika sınırında ve Göller bölgesinde ılıman iklim yaşanmasına rağmen Kuzey Kutbu kuşağı içinde kalan bölgelerde, kışın ısı ortalaması - 50°C’ ye kadar düşer . Yazın ise ancak +6°C’ye çıkar. Yağmur kar yağışı da denizden olan uzaklığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Kanada da bahar mevsimleri cok kısa sürer. Yaklaşık 1 ay kadar geçiş mevsiminden sonra yaz ve kış yaşanır.

Doğal güzellikleri açısından gezmeye görmeye değer çok yerleri vardır. Topraklarının büyük kısmı ormanlarla kaplıdır.Bu ormanlarda her çeşit yabanî hayvan ve kuşlara rastlamak mümkündür. Kutuplarda kutup ayıları , denizlerde fok, mors ve balinalar vardır. Daha güneyde geyikler, kunduzlar ve diğer kürk hayvanları ise Kanada ‘ ya özgü hayvanlardır . Niagara Şelalesi ise Toronto şehrine her yıl onbinlerce turist çekmektedir. Rocky Dağları Alberta Eyaletine ayrı bir güzellik katmakta, yapılan kış sporları bütün dünyada izlenmektedir.Saint Laurent Irmağı Montreal şehrini ikiye ayırır. Kışın donan bu nehirde insanlar buzu delerek balık avlarlar ve tam anlamıyla bir kış zevki yaşarlar.

Mâdenler: Kanada geniş yeraltı zenginliklerini daha yeni kullanmağa başlamıştır. En önemli mâdenler arasında petrol gelmektedir.

Kanada oldukça şehirleşmiş bir ülke olup, nüfûsunun üçte ikisinden fazlası şehirlerde yaşar. Nüfûsun ekseriyetini iki büyük etnik grup meydana getirir: Britanya asıllı Kanadalılar, yani İngilizler (% 43) ve Fransız asıllı Kanadalılar (% 31). Nüfûsun diğer bölümünü yakın târihteki göçlerle Avrupa’dan gelenler meydana getirir: Almanlar, Ukraynalılar, İtalyanlar, Macarlar vs. Toprakların asıl sahibi Kızılderililer ve Eskimolar bütün nüfusun ancak % 1’ini teşkil eder.

Kanada yönetim biçimi olarak çok ilginç bir yapıya sahiptir. Cumhûriyet ile yönetilmesine rağmen aynı zamanda kraliçeye de bağlıdır. Anayasası 1867’de kabul edilmiştir. İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth aynı zamanda Kanada’nın da kraliçesidir. Ottawa’da kendisi tarafından atanan bir genel vâli bulunur. Ve bu vali kraliçeyi temsil eder. Kanada, 10 eyâlet ve üç bölgenin bir araya geldiği bir federasyondur. Her eyaletin sağlık vergi ve eğitim sistemi birbirinden farklıdır. Mesela bir eyalette liseyi bitirdiniz ve başka bir eyalete taşındınız. Diplomanız ve aldığınız dersler bir komisyon tarafından incelenir gerek görülürse liseyi bitirmeniz için tekrar ders almanız istenebilir. Ancak Adalet , ceza hukuku her eyalette aynıdır . Bu konudaki kanunlar Federal Hükümetin denetimindedir.

Eyaletleri batıdan doğuya doğru sunlardır :

1- British Columbia
2- Alberta
3- Saskatchewan
4- Manitoba
5- Ontario ( baskent Ottawa bu eyalettedir .)
6- Quebec
7- New Brunswick
8- Prens Edward Island ( ada )
9- Nova Scotia
10-Newfoundland & Labrador

3 bölge ise ;
1- Yukon
2- Nunavut
3- Northwest Territories ( Kuzeybatı Toprakları )

Kanada’da Eğitim

Her yıl Kanada'ya 150,000'den fazla uluslararası öğrenci eğitim almaya gitmektedir. Uluslararası öğrenciler bir misafir gibidir ve ülkeye kültürel zenginlik getirirler. Bilgi birikimlerinizi ve becerilerinizi sizler gibi eğitim amaçlı giden diğer öğrencilerle paylaşırsınız. Farklı ülkelerden , farklı kültürlerden gelen insanları tanımak ve onlarla arkadaş olmak da oldukça zevklidir. Kanada üniversiteleri ve kolejleri yüksek kaliteli eğitimlerinden dolayı dünyanın her yerinde saygı görmektedir. Kanada'daki uluslararası öğrenciler için okul ücretleri ve geçim masrafları diğer ingilizce konuşulan ülkelerle kıyaslandığında oldukca düşüktür. Nitelikli ve yetenekli öğrenciler kampus dışı görevlerde Kanada'da önemli çalışma tecrübesi kazanabilirler. Birleşmiş Milletler'e göre Kanada dünyadaki en yüksek kaliteli yaşam standartlarını sunan ülkelerden birisidir.

Rukiye ATAK , Ingilizce Öğretmeni